Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 28. aprila - Nevarnost snežnih plazov je zmerna, druge stopnje. Nad višino 2000 metrov se bo nevarnost spreminjala tekom dneva zaradi osončenosti, nižje bo sneg manj stabilen ves dan. Manjši plaz mokrega snega se lahko sproži spontano ali zaradi smučarja, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Triglav. Gore, visokogorje. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Triglav.
Gore, visokogorje.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

V petek je snežilo nad 1800 metri, nad 2000 metri je v Julijskih Alpah padlo do 20 centimetrov snega, v Kamniško-Savinjskih Alpah do 30 centimetrov. Novi sneg je bil kmalu po koncu padavin vlažen, a stabilen. Ob sončnem vremenu v nedeljo in danes, v ponedeljek, dopoldan, se je sneg izraziteje navlažil do najvišjih vrhov, zato so se na strmih pobočjih spontano prožili plazovi mokrega nesprijetega snega. Sneg se hitro tali, snežna meja se dviga.

Od ponedeljka do petka bo vreme podobno: dopoldne sončno, sredi dneva bo nastala kopasta oblačnost, ki bo zagrnila vrhove. Danes, v ponedeljek, popoldne lahko nastane kakšna ploha, v sledečih dneh pa padavin ne bo. Toplo bo, nulta izoterma bo blizu višine 3000 metrov. Na 1500 metrih bo okoli deset stopinj Celzija, na 2000 metrih okoli sedem stopinj Celzija. Vetra bo le malo.

Zrak bo dokaj suh, zato bo površina snežne odeje ponoči pomrznila nad višino 2000 metrov. Snežna površina se bo tam spreminjala v značilni dnevnih spomladanskih ciklih. Nižje bo sneg predvidoma ostal mehak in se sesedal ter talil. Nad 2000 metri bo snežna odeja vsak dan bolj stabilna, verjetnost spontanega proženja plazov mokrega snega se bo povečala čez dan zaradi sončevega obsevanja. Pod 2000 metrov lahko na zelo strmem pobočju smučar sproži površinski plaz mokrega nesprijetega snega. Poleg tega so tam grožnja globoki plazovi mokrega sprijetega snega, ki se lahko sprožijo spontano ne glede na čas dneva, osončenost in dodatno obremenitev.

laz/laz
© STA, 2025

Na spletnih mestih STA uporabljamo spletne piškotke, potrebne za nemoteno delovanje vseh funkcionalnosti na straneh. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov na vseh spletnih mestih STA.

Želim izvedeti več