Proizvajalci želijo zaščititi zasavsko jetrnico
Ljubljana, 25. aprila - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v imenu proizvajalcev ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano posredovala vlogo za dodelitev zaščitene geografske označbe zasavski jetrnici. To pasterizirano mesnino z značilnim okusom po jetrih in kumini se lahko proizvaja samo na območju Zasavja.
Zasavska jetrnica je izdelana iz svinjskega plečeta ali stegna, obrane kuhane svinjske glave s podgrlino, svinjskih jeter, kuhane kože, kuhane prosene kaše, surove čebule, česna, kumine in začimb. Nadev se napolni v svinjsko črevo premera od 36 do 40 milimetrov in na obeh koncih ročno zašpili z leseno špilo, so danes sporočili z ministrstva.
Zaščita jetrnice po njihovih navedbah temelji predvsem na tradiciji njene izdelave na geografskem območju in njenem slovesu. Viri izdelovanje jetrnih klobas povezujejo z rudarskim življenjem v Zasavju.