Proizvajalci želijo zaščititi zasavsko jetrnico

Ljubljana, 25. aprila - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v imenu proizvajalcev ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano posredovala vlogo za dodelitev zaščitene geografske označbe zasavski jetrnici. To pasterizirano mesnino z značilnim okusom po jetrih in kumini se lahko proizvaja samo na območju Zasavja.

Zasavska jetrnica je izdelana iz svinjskega plečeta ali stegna, obrane kuhane svinjske glave s podgrlino, svinjskih jeter, kuhane kože, kuhane prosene kaše, surove čebule, česna, kumine in začimb. Nadev se napolni v svinjsko črevo premera od 36 do 40 milimetrov in na obeh koncih ročno zašpili z leseno špilo, so danes sporočili z ministrstva.

Zaščita jetrnice po njihovih navedbah temelji predvsem na tradiciji njene izdelave na geografskem območju in njenem slovesu. Viri izdelovanje jetrnih klobas povezujejo z rudarskim življenjem v Zasavju.

mlu/zc/bdo
© STA, 2025

Na spletnih mestih STA uporabljamo spletne piškotke, potrebne za nemoteno delovanje vseh funkcionalnosti na straneh. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov na vseh spletnih mestih STA.

Želim izvedeti več