Slovenski dan brez zavržene hrane spodbuja k razmisleku o premišljeni porabi hrane
Ljubljana, 24. aprila - Danes obeležujemo slovenski dan brez zavržene hrane, ki spodbuja k razmisleku o pomenu hrane in njeni porabi. Povprečen prebivalec Slovenije vsako leto zavrže 78 kilogramov hrane, 44 odstotkov vse odpadne hrane pa nastane v gospodinjstvih.
Ljubljana.
Zavržena hrana, biološki odpadki.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA
Medtem ko 733 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi lakote, se skoraj tretjina vse pridelane hrane nikoli ne zaužije. Po ocenah je med osem in 10 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov povezanih s hrano, ki konča v smeteh.
Tematiki zmanjšanja izgub hrane bo namenjen tudi današnji posvet v Ljubljani, ki ga pripravljajo ministrstvi za okolje in za kmetijstvo ter Ekologi brez meja. Med vsebinskimi poudarki srečanja bodo med drugim upravljanje presežkov in donirane hrane ter ukrepi za več trajnostne hrane v restavracijah.