V središču mednarodnega dneva gozdov njihova vloga pri preskrbi s hrano

Ljubljana, 21. marca - Danes obeležujemo mednarodni dan gozdov. Letos poteka pod naslovom Gozdovi in hrana, v ospredju pa je ključna vloga gozdov pri zanesljivi preskrbi s hrano.

Pokljuka. Gozd. Foto: Katja Dovžan/STA Arhiv STA

Pokljuka.
Gozd.
Foto: Katja Dovžan/STA
Arhiv STA

Kot so ob tej priložnosti pojasnili na državnem statističnem uradu, gozdovi poleg zagotavljanja goriva, dohodka, zaposlitve in hrane ohranjajo rodovitnost tal ter varujejo vodne vire in habitate za biotsko raznovrstnost, vključno z zelo pomembnimi divjimi opraševalci.

Gozdovi so bistveni za preživetje skupnosti, ki so od njih odvisne, s shranjevanjem ogljika pa pomembno prispevajo k blaženju vplivov podnebnih sprememb; delujejo kot ponori ogljika ter uravnavajo temperaturo planeta in vodne tokove, so zapisali.

Proizvodnja okroglega lesa v EU, v kateri prevladujejo iglavci, je leta 2022 obsegala ocenjenih 510 milijonov kubičnih metrov, kar je bilo 14 odstotkov več kot leta 2014.

mlu/mrn/mlu
© STA, 2025

Na spletnih mestih STA uporabljamo spletne piškotke, potrebne za nemoteno delovanje vseh funkcionalnosti na straneh. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov na vseh spletnih mestih STA.

Želim izvedeti več